Danmarks  Veteraner - Viborg & Omegn

 

 

 

Danmarks Internationale Veteranorganisation

Startside

Kontaktpersoner

Fotoserier

Artikelarkiv

Tilbud

Historie

Link

Indmeldelse

Vedtægter m.m.

Lokaler

Mindesten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sommertur til Ebeltoft

25 morgenfriske veteraner og pårørende mødte op ved Tinghallen, hvor bussen stod klar som aftalt kl. 08.00. På vejen mod Ebeltoft var der pause, hvor kaffe, kage og en enkelt genstand blev nydt i strålende solskin med en fantastisk udsigt over Fussingø Sø.

Erik, der var vores guide, stod klar og bød os velkommen til Fregatten Jylland. Rundvisningen startede i museumsbygningen, hvor Erik fortalte om fregattens spændende historie siden den blev søsat den 20. november 1860. Fregatten deltog i slaget ved Helgoland i 1864, hvor de 40 kanoner affyrede 611 skud. Efter 70 træffere lykkedes det Jylland at træffe slagskibet Scwarzenberg og fjenden flygtede til neutralt farvand ved Helgoland. Træfningen var forbi, og danskerne fik en sejr i den ellers skæbnesvangre krig. Slaget blev den eneste gang "Jylland" var i kamp.

Kong Christian IX benyttede normalt kongeskibet "Slesvig, men en hjuldamper er ikke særlig sødygtig, så da kongen skulle besøge Island i 1874, gik man i gang med en ombygning, der gjorde fregatten til et værdigt kongeskib. Som noget helt nyt, blev der etableret et vandkloset som var yderst avanceret for den tid.
Det sidste aktive togt gik til de Vestindiske øer i 1886-1887.
Frem til 1908 fungerede det som kaserneskib, hvorefter fregatten levede en omskiftelig tilværelse og efter mange dødsdomme og redningsforsøg, ankom det til Ebeltoft i 1960.
i perioden 1989 til 1994 blev blev fregatten Jylland endelig restaureret, efter A.P. Møller Fonden donerede et stort millionbeløb til restaureringen.

Under rundvisningen på fregatten fortalte Erik om det hårde sømandsliv for den 430 mand store besætning både i krigs- og fredstid. Der var hård disciplin, dårlig mad, dårlig hygiejne og hvis man blev såret under kamp, var det en voldsom omgang at havne i skibets lazaret.

8 personer valgte Glasmuseet i stedet for Fregatten Jylland. Fin blanding af brugskunst, installations kunst og abstrakt kunst. Også det arbejdende værksted, med den snaksalige glaspuster var en oplevelse . Og ja, vi fik da vist hver især købt lidt med hjem fra butikken.

Efter rundvisningen på fregatten og besøg på Glasmuseet, stod vores guide Ole klar til turen rundt i Nationalpark Mols Bjerge og Helgenæs, hvor vi fik et godt overblik over området og masser af inspiration, så man fremover kan planlægge oplevelsesture i området.
Under den to timer lange bustur fortalte Ole mange spændende historier fra de områder vi kørte forbi og vi fik selvfølgelig også nogle "molbohistorier" undervejs.

Der var et kort ophold ved Sletterhage Fyr, hvor vi kunne nyde det gode vejr og en is.

Enkelte benyttede chancen for at nyde den flotte udsigt fra fyrtårnet.

Efter besøget på Sletterhage gik turen tilbage til Ebeltoft, hvor Marineforeningen stod klar med frokost i deres flotte lokaler på havnen.
Efter frokosten fik vi kaffe og kiggede på de mange spændende effekter i lokalet. Vi så også Marineforeningens skydebaner.

En stor tak til Lars og de øvrige fra Marineforeningen for en god frokost og en hyggelig eftermiddag.


 

 

Danmarks Veteraner - Viborg og Omegn - e-mail: viborg@danmarksveteraner.dk