Danmarks  Veteraner - Viborg & Omegn

 

 

 

Danmarks Internationale Veteranorganisation

Startside

Kontaktpersoner

Fotoserier

Artikelarkiv

Tilbud

Historie

Link

Indmeldelse

Vedtægter m.m.

Lokaler

Mindesten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Besøg i Horsens Statsfængsel

Viborg og Omegn var den 25. august på familietur til Horsens Statsfængsel.
Vi mødtes foran fængslet og efter en tur i fængslets butik, var vores guide klar til at vise os rundt i fængslet.


De fleste kom i god tid, så snakken gik livligt foran fængslet.

Guiden fortalte hun læste historie på Århus Universitet, så vi fik en spændende og levende gennemgang af fængslets historie under den 75 minutters lange rundtur.

Horsens Statsfængsel var klar til at modtage de første fanger i 1853 og den 20. maj ankom 40 mænd fra Viborg Tugthus til Horsens, som de første fanger i det ikke helt færdigbyggede fængsel. Kun tre af de fire planlagte fløje var bygget færdig den 20. maj, den sidste byggede fangerne i løbet af det første år.

Allerede fem år efter indvielsen var der omkring 500 fanger i fængslet og fængselsledelsen måtte meddele, at man ikke havde plads til flere.

Vores guide fortalte om nogle af de tragiske skæbner, der havde afsonet deres domme i fængslet.

Jens Nielsen
Den 21 årige Jens Nielsen blev i 1884 idømt 16 års tugthusarbejde for en række tyverier og indbrud i både ind- og udland.
Jens Nielsen havde gennem sin fattige opvækst på forskellige opdragelsesanstalter opbygget et voldsomt had mod samfundet og under opholdet i fængslet udviklede hans vrede og bitterhed sig yderligere.
I 1885 forsøgte han at dræbe en betjent med et blylod, men blev overmandet. Han blev idømt dødsstraf, men blev efterfølgende benådet af Kongen.
Kort tid efter forsøgte han igen at dræbe en betjent som også overlevede drabsforsøget og blev igen dømt til døden. Han blev igen benådet af kongen.

Jens Nielsen udviklede en tanke om at få hævn over samfundet ved i fuld offentlighed at møde døden på skafottet. I 1892 forsøgte han forsøgte igen at dræbe en betjent, denne gang med et bordben med spidse søm i enden. Betjenten blev hårdt såret, men overlevede.
Han blev igen idømt dødsstraf, men blev ikke halshugget i offentlighed som han ønskede. I stedet kom det til at foregå foran nogle få vidner i fængslets gård. Uden hans vidende var 202 af hans medindsatte beordret til at overvære henrettelsen fra vinduerne.

Jens Nielsen blev halshugget den 8. november 1892 af skarpretteren Theodor Seistrup som den sidste dansker som blev henrettet for en forbrydelse begået i fredstid.


Guiden fortæller om Jens Nielsens tragiske skæbne.

Peder Adler Alberti
Justitsminister Alberti meldte sig selv den 8. september 1908 for bedrageri for næsten 15 millioner kroner og blev i 1910 idømt 8 års tugthus. Alberti var en stor mand og der måtte syes særlige fangebukser til ham. Han havde ved indsættelsen 138 kg. og havde en livvidde på 153 cm.

Alberti sad i Horsens Statsfængsel fra 1910 - 1912 og fra den 30. august 1912 til 1917 i Vridsløselille Statsfængsel. Han blev benådet for resten af staffen og døde i 1932 efter at være blevet påkørt af en sporvogn.

Carl August Lorentzen
En gentlemantyv var en betegnelse der blev knyttet til Carl August Lorentzen. Han kom hurtigt ud i kriminalitet og fik sin første dom i 1912 og hans karriere som indbruds- og pengeskabstyv var en farverig serie af kriminelle handlinger.

Han blev nærmest en folkehelt, da han efter adskillige måneders arbejde fik gravet en 18 meter lang tunnel til fængselsinspektørens kælder, der førte ham ud i fængselsgården, hvor han natten til lillejuleaften flygtede over fængselsmuren.
Han efterlod en seddel hvor der stod "Hvor der er en vilje, er der også en vej".
Friheden var kortvarig, da en gårdmand blev mistænksom over der forsvandt madvarer fra spisekammeret. Få dage efter sin flugt sad han igen i Horsens Statsfængsel.


Flugten gav store overskrifter i aviserne.

Carl August Lorentzen elskede berømmelsen og ville gerne kendes for sin kunst. Han lavede en række spændende tegninger og kunstværker som var udstillet i en af cellerne.
Han døde i fængslet i 1958 efter at havde siddet fængslet over halvdelen af sit liv.


Om fange nr. 75, står der bl.a. "Højde 190 el 72 Figur: Prop Lemmer: Kraftige, Haar: Omtrent skaldet, graat Særlige kendetegn: Kolossal. En del nærsynet"


En af fængslets cellegange.

Werner Best, der under 2. verdenskrig var rigsbefuldmægtiget i Danmark, blev efter befrielsen dømt til døden. Højesteret ændrede dommen til 12 års fængsel og blev den 1. juli 1950 overført til Horsens Statsfængsel. Den 28. august blev Best benådet og udvist af Danmark. Han blev i al hemmelighed løsladt og kørt over grænsen til Tyskland.


Fra fængslets kirke.

Under rundturen så vi også fængslets kirke, der har fungeret som sognekirke for fangerne og de ansatte og deres familier, der boede i området. Ligesom fængslet har kirken haft forskellige navne: Strafanstaltens Kirke, Tugthusets Kirke, Fængselskirken og Forvaringsanstaltens Kirke. I 1975 fik den det officielle navn Vestermark Kirke og sognet fik navnet Vestermark Sogn.

Under Loftet i kirken hænger der et stort og flot kirkeskib, som var lavet af en af fangerne. Skibets navn var meget passende "Håbet".


Den medbragte frokost nydes i det gode vejr.

Efter den spændene rundtur, blev dagen afsluttet på plænen foran fængslet, hvor den medbragte mad blev nydt i det gode vejr.


 

Retur til startside

Danmarks Veteraner - Viborg og Omegn - e-mail: viborg@danmarksveteraner.dk